AISBERGUL NOSTRU SE TOPEȘTE – John Kotter & Holger Rathgeber

Când a fost ultima dată când o carte de afaceri te-a făcut să zâmbești? Cred că această carte va pune un zâmbet chiar și pe cel mai descurajat om de afaceri. Este o fabulă despre un grup de pinguini al căror aisberg se poate topi sau nu.

Dacă ați citit cărți precum One Minute Manager de Ken Blanchard și Who Moved My Cheese de Spencer Johnson, atunci veți fi familiarizați cu modul în care este scrisă această carte. Un stil de povestire este folosit pentru a ilustra cele opt principii de schimbare ale lui John Kotter prezentate într-o altă carte, Leading Change de același autor. Personajele din această carte sunt, în mod surprinzător, pinguini, iar premisa este o amenințare pentru stilul de viață al pinguinilor, deoarece habitatul lor actual, aisbergul în care trăiesc, se topește.

Cartea trece prin modul în care pinguinii au descoperit problema care evidențiază nevoia de schimbare și cum trec apoi prin procesul de schimbare folosind cele opt principii ale Kotter pentru schimbare.

Iată o scurtă trecere în revistă a modului în care cele opt principii de gestionare a schimbării de către Kotter sunt ilustrate cu situația Pinguinilor.

Creați un sentiment de urgență: un pinguin pe nume Fred descoperă că aisbergul în care trăiește colonia se topește. El îi spune unui membru respectat al coloniei numit Alice despre descoperirea sa, care este inițial sceptică, dar după ce i-a arătat ce a văzut, ea începe să creadă și să vadă cât de urgentă este situația. Alice îi spune consiliului principal al pinguinilor din care face parte, dintre care majoritatea nu o cred. Fred folosește câteva modalități creative de a ajuta pinguinii să vadă urgența situației.

Strângeți împreună echipa de îndrumare: o echipă este reunită pentru a face față situației. Echipa este formată din cinci pinguini care încep imediat să se gândească la idei despre cum să facă față situației. Inspirația lor pentru o soluție vine în cele din urmă de la un pescăruș.

Dezvoltați viziunea și strategia schimbării: inspirația pescărușului a dus la o soluție care ar schimba modul de viață al pinguinilor. Vor deveni o colonie nomadă care s-a mutat în locații potrivite pentru a locui dacă locul în care locuiau în prezent nu era în siguranță. Aceasta ar fi o mare schimbare pentru pinguinii care locuiau de ani de zile într-o singură locație și erau obișnuiți cu modul lor actual de viață.

Comunicați pentru înțelegere și buy-in: Deși echipa găsise acum o soluție potențială de care aveau nevoie pentru a primi buy-in-ul pinguinilor. Au existat pinguini care erau foarte sceptici și au crezut că ori  că totul despre aisbergul care se topea era o prostie sau era prea periculos ca pinguinii să se miște. Echipa a găsit modalități interesante de a comunica viziunea pentru a trezi interesul pinguinilor și, desigur, au existat reacții diferite la comunicare. Însă echipa a cedat, a realizat afișe și le-a pus pe toate pentru a comunica viziunea și a sublinia avantajele unui nou mod de viață.

Împuterniciți-i pe alții să acționeze: echipa a găsit modalități de a include alți pinguini pentru a deveni parte a soluției. Deoarece alții s-au simțit parte a soluției, opoziția a scăzut.

Produce câștiguri pe termen scurt: Când alți pinguini s-au implicat, au început să atingă obiective pe termen scurt, care erau necesare pe drumul către rezultatul final. Acest lucru a încurajat mai mulți pinguini să participe la această idee. Pentru echipă, acestea s-au simțit ca victorii pe termen scurt și au menținut pinguinii motivați să continue să lucreze la soluție.

Nu renunțați: în cele din urmă, colonia s-a mutat într-un nou aisberg, dar nu au rămas acolo. Au găsit unul mai bun și s-au mutat din nou. Nu renunțau, dar continuau să caute situații de viață mai bune pentru colonie.

Creați o nouă cultură: au fost luate măsuri pentru consolidarea noii culturi în loc. Nu doreau ca pinguinii să se întoarcă la vechile moduri de viață.

Pe scurt, aceștia sunt cei opt pași prin care au trecut pinguinii:

Au creat un sentiment de urgență în colonie pentru a face față unei probleme dificile.

Ei au pus un grup atent selectat să se ocupe de îndrumarea schimbării.

Au găsit viziunea sensibilă a unui viitor mai bun.

Ei au comunicat acea viziune pentru ca alții să o înțeleagă și să o accepte.

Au înlăturat atâtea obstacole în calea acțiunii cât au fost necesari.

Au creat rapid un fel de succes.

Nu au renunțat niciodată până când noul mod de viață nu a fost stabilit cu fermitate.

Ei s-au asigurat că schimbările nu vor fi depășite de tradiții încăpățânate, greu de înlocuit..

John Kotter este un guru al schimbării, iar această fabulă demonstrează procesul de schimbare într-o poveste minunat de distractivă.

Dacă doriți să aflați mai multe despre procesul său de schimbare în opt etape, obțineți cartea sa din 1996, Leading Change.

Pașii includ: stabilirea unui sentiment de urgență, crearea unei coaliții îndrumătoare, dezvoltarea unei viziuni și strategii, comunicarea viziunii schimbării, împuternicirea angajaților pentru acțiuni pe scară largă, generarea de câștiguri pe termen scurt, consolidarea câștigurilor și producerea mai multor schimbări și ancorarea noilor abordări în cultură.

Având în vedere cât de repede se schimbă lumea noastră și cât de frustrant este să încercăm să ne adaptăm la această schimbare, ce ar putea fi mai util decât o simplă poveste de schimbare reușită între o colonie de pinguini? Vă face să zâmbiți și ne reamintește că există speranță dacă avem curajul de a ne răspunde în fața acestor elemente de bază prin măsurare și îmbunătățire continuă.

Surse pentru achizitie carti:

Cartepedia: https://bit.ly/2wPoUwK

Libris: https://bit.ly/2XMkNN5

Carturesti: https://bit.ly/3bjoDkE

Diverta: https://bit.ly/2KhPYb2

Nemira: https://bit.ly/2RNhYYr

Bookcity: https://bit.ly/3bolGiI

Mai multe detalii pe: https://lglconsulting.eu/

Previzualizează(se deschide într-o filă nouă)

About Gnbloglgl.Admin

Verificați

MANIFESTUL MOTIVATIEI- BRENDON BURCHARD

Brendon Burchard este unul dintre cei mai urmăriți traineri de dezvoltare personală și autorului frumoaselor lucruri de mai sus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *