Cum să îți identifici convingerile limitative și să le depășești

Dacă te gândești la primele amintiri din copilărie, probabil că îți amintești vremuri când nu îți era frică, când curiozitatea te ducea în locuri în care nu ai îndrăzni să mergi acum.

Totuși, pe măsură ce începi să înaintești în vârstă, ai fost introdus într-o listă nesfârșită de reguli despre ceea ce ar trebui să spui, cum ar trebui să fii și ce ar trebui să faci. Acestea probabil au dus la crearea de credințe limitative și poate chiar la blocarea întregului potențial.

Deși trebuie să trăiești conform unor reguli, este important să nu te abții de la o viață plină.

Dacă simți că vrei să atingi înălțimi mai mari, dar că stai în felul tău, atunci continuă să citești. Acest articol va explora modul în care îți poți identifica credințele limitative și le poți depăși.

Ce sunt credințele limitative?

Ai făcut vreodată o afirmație de genul „Nu mă pricep la matematică” sau „Am două picioare stângi și nu aș fi niciodată un dansator bun”?

Acestea sunt exemple de credințe limitative care te pun într-un colț al propriei tale creații și te definesc adesea în mod fals.

O credință limitativă este o stare de spirit, convingere sau credință despre care crezi că este adevărată, care te limitează într-un fel.  

Această credință limitativă ar putea fi despre tine, interacțiunile tale cu alte persoane sau cu lumea și modul în care funcționează.

Convingerile limitative pot avea o serie de efecte negative asupra ta. Te pot împiedica să faci alegeri bune, să profiți de noi oportunități sau să îți atingi potențialul. În cele din urmă, convingerile limitative te pot ține blocat într-o stare sufletească negativă și te pot împiedica să trăiești viața pe care o dorești cu adevărat.

Cauzele convingerilor limitative

Acum, că înțelegi ce sunt credințele limitative, știi ce le provoacă? De unde vin și cum ți-au influențat alegerile în viață? Unii susțin că oamenii nu sunt conectați pentru a fi deschiși, deoarece prejudecățile noastre inerente ne determină să dorim doar informații pozitive și plăcute. Cu toate acestea, există și alte lucruri care cauzează credințe limitative.

 
Credințe familiale

Crescând, părinții tăi au avut probabil moravuri și valori pe care au încercat să le insufle. Acestea provin adesea din propriile lor credințe familiale și idei despre cum ar trebui să fii atât tu, cât și lumea. Ar putea fi lucruri precum cariera pe care ar trebui să o parcurgi sau cum să te comporți cu ceilalți.

Un exemplu ar fi părinții tăi care întăresc convingerea că autoritatea nu ar trebui niciodată contestată.

Drept urmare, ai putea crede că tratamentul nedrept din partea persoanelor cu autoritate este ceva ce trebuie acceptat în loc să fie contestat. S-ar putea chiar să nu poți recunoaște acest comportament.

Educaţia

Educația joacă un rol major în formarea credințelor limitative. Fie că înveți de la familie, profesori sau prieteni, toți au un impact asupra a ceea ce adopți ca adevăr.

Acest lucru se datorează faptului că aceștia se află într-o poziție de autoritate și împărtășesc în mod constant informații, idei și credințe despre modul în care funcționează lumea.

Processed with VSCOcam with a1 preset

Experiențele

Când iei decizii sau ai experiențe în viață, este obișnuit să tragi concluzii după aceea.

Dacă, de exemplu, te îndrăgostești și se termină prin frângerea inimii, ai putea concluziona că dragostea se termină întotdeauna prin durere. Aceste tipuri de experiențe negative, în special, îți pot modela puternic convingerile limitative. Este important să ne amintim că concluziile la care am ajuns după experiențe proaste sunt valabile doar temporar.

Cum să vă identificați credințele limitative

Deci, cum identificați credințele limitative? Există o serie de moduri în care puteți face acest lucru și majoritatea necesită o reflecție personală.

Având în vedere că este posibil să nu fie ușor identificabile, iată câteva metode pe care le-ați putea încerca să le scoateți la suprafață.

  1. Identifică-ți și notează-ți convingerile

Pentru a identifica credințele care te limitează, începe prin a-ți nota credințele generale.

Scrie convingeri despre orice te face să te simțiți puternic și care îți influențează viața de zi cu zi. Grupează-le în diferite categorii, cum ar fi finanțe, familie, relații sau sănătate.

După ce ai făcut acest lucru, examinează care dintre ele te ajută să crești și care ar putea să te limiteze.

  1. Evaluează-ți comportamentul

O altă abordare pe care o poți lua pentru a identifica convingerile limitative ar fi evaluarea comportamentului tău.

Gândește-te la scenarii în care ai acționat în moduri negative sau toxice și află de ce. Dacă te uiți atent la comportamentele tale toxice, s-ar putea să descoperi că principala cauză este credința limitativă.

De exemplu, dacă ți se pare greu să-ți deschizi mintea când cineva te-a jignit, este posibil să ai credința limitativă că conflictul este rău. La rândul său, acest lucru te poate împiedica să ai relații cu adevărat intime, deoarece nu poți să îți deschizi mintea și să ai confruntări sănătoase.

  1. Notează zonele în care te simți provocat

Dacă ai observat că ai provocări recurente în anumite domenii ale vieții, acest lucru ar putea fi un indicativ al convingerilor limitative.

Poate că nu poți obține un loc de muncă bine plătit sau nu ai niciodată noroc când vine vorba de dragoste.

Aceste provocări pot fi pur și simplu produsul secundar al credințelor eronate pe care le-ai adoptat ca adevăruri.

Pe măsură ce treci prin fiecare provocare pe care o notezi, notează și care dintre credințele tale aparțin acelei provocări.

Așadar, dacă te străduiești întotdeauna să câștigi destui bani, descoperă ce crezi despre bani și cât de accesibili sunt pentru tine.

 

 

Previzualizează(se deschide într-o filă nouă)

About Gnbloglgl.Admin

Verificați

Cum lăsăm trecutul în urma noastră?

Mulți oameni cred că este imposibil să lași trecutul în urmă, dar este acesta adevărul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *