10 mituri de motivație care vă pot împiedica să vă atingeți obiectivele

Cazi pradă deseori miturilor motivației care îți pot sabota șansele de a-ți atinge obiectivele?

De multe ori suntem surprinzător de orbiți de factorii psihologici care  contribuie la succesul sau  la eșecul nostru. Cercetările au arătat nu doar că oamenii sunt destul de săraci în ceea ce privește știința a ceea ce îi face fericiți, ci și că subestimează ceea ce este cu adevărat nevoie pentru a-și atinge obiectivele.

Top mituri despre motivație

Să aruncăm o privire mai atentă la unele dintre miturile de vârf care ar putea sta în calea motivației noastre

  1. Banii sunt motivatorul final- banii pot fi cu siguranță un instrument de motivație grozav, dar, se greșește adesea acordându-le o importanță prea mare acestor recompense financiare și trec cu vederea alți factori care ar putea juca un rol mai mare în motivația și fericirea noastră.                            

Să vă dau un exemplu, dacă vă angajați la un loc de muncă pentru că plătește bine, dar se află într-o locație nedorită, are orele de lucru aiurea și nu aveți deloc timp pentru familie, recompensele monetare vor compensa cu adevărat toate aceste dezavantaje? E posibil ca pentru un timp să fie în regulă, însă, pe termen mai lung, vei începe în mod sigur să te simți stresat și nemotivat să mergi la muncă. Cercetările au arătat că persoanele care sunt motivate în primul rând de preocupările financiare tind să sufere de o sănătate mintală mai gravă pe o diversitate de boli psihologice.                       

  1. Dacă sunteți inteligent, nu trebuie să fiți și motivați – oamenii cred adesea că a fi inteligent este o modalitate de a garanta succesul, dar cercetătorii a arătat, în mod repetat, că informația aceasta nu este întotdeauna una care este și adevărată. În celebrul studiu al copiilor supradotați efectuat de Lewis Terman, unii dintre cei mai inteligenți copii nu au mai continuat ulterior, în viața de adult, să aibă realizări remarcabile. Poți fii deștept, dar asta nu înseamnă că motivația nu va juca un rol important în succesul tău.
  2. Vizualizarea succesului va face visele să devină realitate – nu este suficient doar să ne imaginăm ca avem succes, sau doar să ne vizualizăm că am atins succesul, fără a trece mai departe la acțiune. O strategie mai bună ar fi să ne imaginăm și vizualizăm completând pașii pe care trebuie să îi facem pentru a ne atinge obiectivele. Dacă ne dorim să pierdem în greutate, este mai indicat să ne vizualizăm cum începem o dietă potrivită și cum începem să facem mișcare, decât să ne vizualizăm doar mai slabi, fără a face vreo schimbare în programul nostru zilnic.
  3. Recompensele mai mari vor conduce la o motivație mai mare – dacă ne dorim ca cineva să facă ceva, oferindu-i o recompensă pare un mod sigur de inspirație a motivației, nu? Ei bine, nu… Cercetările au arătat că uneori, aceste recompense se pot întoarce. Atunci când dai cuiva o recompensă pentru ceva ce este deja motivat intrinsec, rezultatul este adesea o scădere a motivației, psihologii numindu-l efectul de supra-justificare. Recompensele pot inspira o acțiune atunci când o persoană are într-adevăr nevoie de un fel de stimulent pentru a se angaja într-o sarcină, dar acestea să fie folosite cu grijă.
  4. Frica este o modalitate excelentă de a inspira motivația – amenințarea cu pedeapsa sau pedeapsa propriu-zisă poate inspira cu siguranță acțiunea, dar deseori pe o perioadă scurtă de timp. Recompensele pot fi dificile, dar cercetările au arătat că aceste suplimentări, sunt de obicei o strategie mai bună și mai eficientă decât pedepsele atunci când vine vorba de stimularea motivației.Dacă te bazezi pe frica de a te conduce pe tine sau pe alții, încearcă să schimbi tactica pentru a te concentra pe bonusuri pentru o performanță bună.                                   
  5. Doar încercarea este suficientă – gândiți-vă la ultima dată când ați încercat ceva dificil . Înainte de a ieși pe teren, pe scenă sau în sala de consiliu, cineva v-ar fi putut încuraja să faceți tot posibilul. Aceste patru cuvinte sunt adesea considerate a fi un mare motivator, dar cercetările au arătat de fapt că ar putea fi o rețetă pentru mediocritate. Cercetătorii au descoperit că stabilirea unor obiective specifice și dificile sunt mai susceptibile de a inspira motivație, performanță și realizare.
  6. Ar trebui să lăudați talentul în loc de eforturi – psihologul Carol Dweck sugerează că, concentrarea pe talentele înnăscute , mai degrabă decât pe eforturi, poate împiedica motivația. Dacă se crede că talentele înnăscute, o abordare cunoscută drept mentalitate fixă, aceasta duce la convingerea că niciun efort nu poate schimba rezultatele. Cultivarea unei mentalități de creștere sau convingerea că oamenii pot schimba și dezvolta abilități prin efort și dăruire pot fi o abordare mult mai motivantă. Un mod de a dezvolta această mentalitate este a lăuda eforturile mai degrabă decât talentele.
  7. Puterea este tot ce trebuie pentru a atinge obiectivele – oamenii tind să creadă că puterea de voință este factorul decisiv când vine vorba de atingerea obiectivelor. În sondajul anal de Stres în America al Asociației Americane de Psihologie, respondenții au enumerat lipsa de putere de voință ca fiind cel mai mare factor care îi împiedică să-și atingă obiectivele. Puterea voinței este cu siguranță o piesă importantă a puzzle-ului motivațional, ar nu este chiar totul. Forța angajamentului tău, dorința de a-ți atinge obiectivele, tipurile de stimulente pe care le veți câștiga și obstacolele cu care te vei confrunta joacă și ele roluri critice. Când încercați să vă motivați, creați un plan care să țină cont de acești factori, mai degrabă decât să vă bazați doar pe puterea voinței.                                                                                               
  8. Trebuie să așteptați motivația corectă pentru a da lovitura – uneori ai noroc și inspirația te lovește în momentul potrivit. Pare doar să te ridice un val de motivație care te ține îndreptat către îndeplinirea obiectivelor tale. Aceste momente sunt grozave, dar așteptarea ca el să vină este o greșeală. Uneori este nevoie de muncă pentru a crea motivația de a vă atinge obiectivele. S-ar putea să fie nevoie să vă opriți să întocmiți o lista cu obiectivele dvs și să dezvoltați un plan pas cu pas pentru atingerea lor. Este posibil să fiți nevoit să vă alăturați unui club sau asociații, sau să solicitați ajutorul prietenilor pentru a rămâne motivați. Uneori, poate ajuta inspirația unei recompense.
  9. Scrierea obiectivelor este cheia succesului- jurnalizarea poate fi un instrument de motivație extrem de eficient, dar scrierea obiectivelor dvs fără a le susține cu acțiunea, nu va produce rezultate. În loc doar să le scriem, trebuie să ne concentrăm pe eforturile reale ce trebuiesc depuse pentru a atinge aceste obiective.

 

About Gnbloglgl.Admin

Verificați

Cum lăsăm trecutul în urma noastră?

Mulți oameni cred că este imposibil să lași trecutul în urmă, dar este acesta adevărul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *