10 sfaturi despre cum să lucrezi eficient de acasă

Trecerea de la a munci într-un birou la a munci de acasă poate fi dificilă. 

Datorită răspândirii Coronavirus-ului atât de rapid, foarte mulți angajați au fost trimiși să lucreze de acasă. Poate unii au mai făcut acest lucru, însă pentru o mare parte este ceva nou și ar putea să le ia mai mult timp acomodarea cu această modalitate de lucru.

Pe lângă faptul că acum nu mai avem colegi cu care să ne împărțim biroul și trebuie să ne obișnuim că lucrăm singuri, trebuie să învățăm să delimităm personalul de profesional, dat fiind faptul că , totuși, suntem acasă…

Este nevoie de o mai mare disciplină și un control foarte eficient al timpului, pentru ca altfel, nu vom reuși să ne îndeplinim de acasă task-urile de muncă. Avem de a face cu foarte multe distrageri de atenție acasă și de aceea este important să știm cum să nu amestecăm partea profesională cu cea personală.

Iată câteva sfaturi pentru a lucra eficient de acasă.  

  1. Creează un spațiu de lucru și explică familiei scopul acelui spațiu.

Acest spațiu de lucru poate fi orice masă, birou, orice consideri că iți va fi confortabil să lucrezi, pentru a fi cât mai productiv. Este important sa explici familiei, mai ales copiilor pentru ce este acest spațiu și de ce este foarte important ca în intervalul de timp în care tu muncești, ei să încerce să nu deranjeze și să respecte acest lucru. Provocarea este cu atât mai mare cu cât copiii sunt foarte mici și nu au cum să înțeleagă acest aspect 🙂

  1. Stabilește o rutină                                                                                                 

 

Este foarte posibil ca primele zile să le petrecem încercând să punem în balanță munca și lucrurile casnice de care ne putem lovi. Cu atât mai mult cu cât avem și copiii care sunt acasă, de foarte multe ori ne trezim că în timp ce facem ceva pentru muncă, facem ceva și pentru casă. De aceea, este foarte important să avem un program, să ne notăm task-urile zilnice pe intervale orare , în felul acesta vom știi exact ce avem de făcut la fiecare oră și ajungem să fim eficienți, exact ca la birou.

  1. Îmbracă-te de birou, și nu de casă.                                                                     

Unul din aspectele muncii de acasă este faptul că nu mai este nevoie de haine de birou, și ne este mult mai ușor să stăm în pijamale sau în haine de casă. Însă pentru o creștere a productivității, se consideră că dacă ne îmbrăcăm ca și când am merge la birou, transmitem semnale creierului nostru astfel încât să avem mai multă productivitate.

Astfel, dacă simți că nu ai energie și nu ești productiv, înainte de a începe munca, încercă să te îmbraci de muncă și vei observa diferența. Dacă în schimb ai productivitate și rezultate îmbrăcat în pijamale, nu este nimic greșit.

 

  1. Investește în hardware de calitate                                                                     

Faptul că nu știm în cât timp ne vom întoarce să muncim de la birou, sunt șanse să fim nevoiți să lucrăm de acasă o perioadă destul de îndelungată. De aceea, dacă ne permitem ,este foarte important să investim în aparatură de calitate, laptop, căști, microfon … le vom folosi destul de des și de aceea este important ca ele să ne ușureze munca…asta dacă nu am primit de la locul de muncă toate cele necesare muncii de acasă. Contează mult în productivitatea noastră să nu ne țină în loc un laptop care nu se mișcă repede, sau să nu putem participa la ședințe on-line că microfonul nu funcționează.

  1. Folosiți și învățați aplicații specifice muncii de acasă

Sunt multe aplicații și software specializate în rezolvarea diferitelor situații întâlnite în munca de acasă, de la aplicații de muncă în echipă la aplicații de partajare comună a fișierelor. Poți să te sfătuiești cu colegii și s afli ce folosesc ei sau în mod siguri știi pe cineva care a muncit de acasă de mai multe ori și te poate ajuta să găsești acele aplicații care îți vor mării productivitatea.

  1. Întocmește-ți to do list-ul tău

Este foarte ușor să fii distras acasă, fie îți amintești că ai de spălat vase sau rufe, sau apare un nou serial pe care îl urmărești, sau copiilor le este foame mai repede decât ai  pauza de masă. Dacă nu te concentrezi pe ce ai de îndeplinit în ziua respectivă la muncă, te poți găsi în situația de a nu-ți îndeplini sarcinile de serviciu. De aceea e important să ai o listă cu ce e important, cu ce e urgent și cu mai poate aștepta, astfel vei știi în orice moment dacă îți permiți să fii distras sau nu.

  1. Ține legătura cu colegii

Cel mai mare inconvenient pentru atunci când lucrezi de acasă este că nu ai colegii cu tine.

Nouă oamenilor ne place să fim înconjurați de alți oameni, să discutăm și să socializăm, de aceea poate pentru unii din noi ne este foarte greu să ne izolăm și să nu interacționăm face-to-face. Dar, în această situație trebuie să ne adaptăm și pentru a nu pierde legătura cu colegii, apelăm la ședințe on – line și videoconferințe, învingând astfel teama de singurătate și lipsa socializării.

  1. Investește în mobilă de birou

Faptul că nu știm exact cât timp trebuie să lucrăm de acasă, este important să fim foarte comozi la masa de lucru, e aceea poate o masă improvizată și un scaun incomod să ne încetinească din productivitate. O masă de birou mică și un scaun comod pot avea un mare aport în a ne ușura munca și a ne sporii productivitatea.

  1. Ridică-te și întinde-te în mod repetat

Fără colegi în jurul tău care să îți amintească să te ridici sau să bei apă, poți constata că nu știi cum a trecut așa mult timp de când nu te-ai ridicat. Setează o alarmă pe telefon sau calculator și la un anumit interval de timp să te ridici să bei apă, să te miști puțin. Știm că persoanele care își petrec un

timp îndelungat în fața calculatorului, sunt predispuși unor dureri musculare sau de spate care în timp se pot agrava.

De aceea, mișcă-te și hidratează-te la intervale de timp regulate, și aceste mici pauze vei observa că îți vor mării productivitatea.

  1. Folosește un calendar/ planner

Faptul că suntem cu toții izolați ne poate face să pierdem cu ușurință noțiunea timpului și a zilelor. De aceea, să avem un calendar ne poate ușura mult din activitate, ne putem împărți pe zile tot ce avem de făcut și rămânem conectați șa timp și dată.

Contează foarte mult să reușim să avem aceeași productivitate și aceleași rezultate, indiferent că muncim de la birou sau de acasă, dar ca să reușim acest lucru, este nevoie să nu simțim nicio diferență în această tranziție.

About Gnbloglgl.Admin

Verificați

Cum lăsăm trecutul în urma noastră?

Mulți oameni cred că este imposibil să lași trecutul în urmă, dar este acesta adevărul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *