CUM OFERIM ȘI PRIMIM FEEDBACK

În viața de zi cu zi, cât și la muncă, este foarte important să știi cum să oferi feedback celorlalți, eficient și constructiv, fără a provoca jigniri. Există multe ocazii în viață pentru a oferi feedback celor din jur, de la comentarea modului în care colegul a finalizat sarcina, până la discutarea comportamentului copiilor dvs cu aceștia.

În acest articol ne concentrăm asupra procesului de comunicare cu cineva despre ce a făcut sau spus, în vederea schimbării sau încurajării acelui comportament. Acest lucru este de cele mai multe ori denumit oferire de feedback, iar atunci când facem acest lucru, ne dorim să fim cât mai eficienți.

Feedback este un termen frecvent utilizat în teoria comunicării.

Ce este feedback-ul eficient ?

Vom defini feedback-ul eficient ca fiind cel care este clar auzit, înțeles și acceptat.

Cum ne putem asigura că feedback-ul este eficient?

  1. Feedback-ul trebuie să fie despre comportament și nu despre personalitate.

Prim și, probabil cea mai importantă regulă de feedback este să vă amintiți să nu faceți niciun comentariu asupra tipului de persoană care este, sau asupra a ceea ce cred sau apreciază. Se spune doar despre cum s-au comportat. Nu trebuie să fiți tentați să discutați aspecte despre personalitate, inteligență sau altceva. Doar comportament…

  1. Feedback-ul trebuie să descrie efectul comportamentului persoanei asupra ta.

La urma urmei, nu știm efectul asupra nimănui, știm doar cum te-a făcut să te simți sau ce ai gândit.

Această abordare este una fără vină, care este, prin urmare, mult mai acceptată.

  1. Feedback-ul trebuie să fie cât se poate de specific.

Mai ales când lucrurile nu merg bine, știm cu toții că este tentant să pornim din punctul de vedere al tot ceea ce faci nu este bine, dar nu. Gândiți-vă la ocazii specifice și la comportament specific și indică exact ceea ce a făcu persoana și exact cum te-a făcut să te simți. Cu cât este mai specific cu atât mai bine, cu cât este mai ușor să auziți despre o anumită ocazie decât despre tot timpul !

  1. Feedback-ul trebuie sa fie oportun.

Nu este bine să spui cuiva despre ceea ce te-a jignit sau care te-a mulțumit șase luni mai târziu. Feedback-ul trebuie să fie în timp util, ceea ce înseamnă că toată lumea își amintește ce s-a întâmplat. Dacă aveți feedback de oferit, atunci oferiți-l. Aceasta nu înseamnă că nu trebuie gândit înainte, trebuie să vă gândiți la ce veți spune și cum o veți face.

  1. Alegeți-vă momentul

Există momente în care oamenii se simt deschiși la feedback și momente în care nu sunt. Dacă observați o persoană că este supărată, sau prinsă în altă activitate, așteptați puțin să se liniștească și apoi oferiți-l.

Cum primim un feedback

În egală măsură, trebuie să ne gândim la ce abilități avem nevoie pentru a primi feedback, mai ales atunci când este vorba despre ceva ce nu doriți să auziți, și nu în ultimul rând pentru că nu toată lumea este pricepută să ofere feedback.

Fii deschis la feedback

Pentru a auzi un feedback, trebuie să îl ascultați. Nu vă gândiți la ce veți spune în răspuns, doar ascultați. Și observați comunicarea non-verbală și ascultați ce nu spune colegul dvs.

De exemplu, puteți spune :

Deci, când ai spus…., ar fi corect să spui că ai vrut să spui … și să te simți …

Am înțeles corect că atunci când am făcut…te-ai simțit…

Asigurați-vă că reflecția și întrebările dvs se concentreză pe comportament și nu pe personalitate.

Chiar dacă feedback-ul a fost dat la un alt nivel, puteți întotdeauna să returnați conversația la comportament și să ajutați persoana care dă feedback pentru a se concentra pe acel nivel.

 

 

About Gnbloglgl.Admin

Verificați

Cum lăsăm trecutul în urma noastră?

Mulți oameni cred că este imposibil să lași trecutul în urmă, dar este acesta adevărul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *