RECUNOAȘTEREA ȘI GESTIONAREA EMOȚIILOR

Ce sunt emoțiile ?

Emoțiile sunt sentimente. Pentru a începe să vă înțelegeți emoțiile, trebuie să vă puneți două întrebări :

Cum mă simt ?

De unde știu ?

Dar și alții au emoții . În același timp, fiind conștient de propriile sentimente, trebuie să fii conștient și de sentimentele altora.

De asemenea, trebuie să întrebați :

Cum se simt ceilalți și cum știu?

Există mai multe modalități prin care putem spune cum se simt ceilalți, dar în special observând ce spun ei și cum se comportă, inclusiv limbajul lor corporal. Cercetările sugerează că mai mult de 80 % din comunicare este non-verbală, ceea ce înseamnă că provine din limbajul corporal și expresia facială.

Multora dintre noi nu le place să vorbească despre emoțiile lor, mai ales dacă nu contează cu adevărat pentru noi, așa că tind să fie exprimate și mai mult în limbajul nostru corporal.

 Emoțiile și creierul

Emoțiile nu sunt controlate în mod conștient. Partea creierului care se ocupă de emoții este sistemul limbic. S-a crezut că această parte a creierului a evoluat destul de devreme în istoria umană, facând-o destul de primitivă. Așa se explică de ce un răspuns emoțional este adesea foarte simplu, dar foarte puternic: vrei să plângi, să fugi sau să strigi.

Se datorează faptului că aceste răspunsuri se bazează pe nevoia de a supraviețui.

Emoțiile sunt puternic legate de memorie și experiență. Dacă ți s-a întâmplat ceva rău anterior, răspunsul tău emoțional la același stimul este probabil să fii puternic.

Bebelușii simt emoții, dar nu pot să raționeze. Emoțiile sunt, de asemenea, strâns legate de valori : un răspuns emoțional v-ar putea spune că una dintre valorile dvs cheie a fost provocată.

Răspunsurile tale emoționale nu au neapărat legătură cu situația actuală sau cu rațiunea, ar le poți depăși cu rațiune și conștientizând reacțiile tale.

Încercați aceasta :

Faceți-vă timp pentru a observa răspunsurile emoționale și a lua în considerare ce ar putea fi în spatele lor, indiferent dacă sunt valori, amintiri sau experiențe.

De asemena, luați în considerare ce rezultă în emoții pozitive și ce este mai negativ.

Nu uitați , puteți schimba modul în care vă simțiți.

Învățând să gestionăm emoțiile

S-au spus și s-au scris multe despre cum să gestionăm și să controlăm emoțiile.

Poți alege cum te simți – Anon

Nu puteți controla alte persoane, dar puteți controla modul în care reacționați la ele – Anon

Oricine poate deveni supărat- asta este ușor, dar să fii supărat pe persoana potrivită și la momentul potrivit și în scopul potrivit și in modul corect – asta nu e în puterea tuturor și nu este ușor – Aristotel

 

Acțiuni pozitive pentru a vă ajuta să gestionați emoțiile

Există o serie de acțiuni pe care le puteți întreprinde care vă vor ajuta să vă gestionați emoțiile. Multe dintre ele sunt foarte generale, dar încercați-le pentru că veți vedea că funcționează.

 • Exersați – acest lucru eliberează substanțe chimice de plăcere și plăcere în creier, cum ar fi dopamina, care te face să te simți mai bine. Să fii în formă te face și mai sănătos, ceea ce ajută la gestionarea emoțiilor.
 • Fii amabil cu ceilalți – pentru că asta te ajută să te îngrijorezi pentru tine.
 • Fii deschis și acceptă ceea ce se întâmplă în jurul tău. Învață să apreciezi ceea ce se întâmplă și evită o critică excesivă a altora sau a situațiilor. Acest lucru este legat de mindfulness, care este despre a fi conștient de ceea ce se întâmplă în acest moment.
 • Este bine să vorbim – petreceți timp cu alte persoane și bucurați-vă de compania lor.
 • Distrage-te – da, tu ești puțin superficial. Vizionarea unui program tv, citirea sau navigarea pe internet te vor ajuta probabil să uiți că te-ai simțit puțin demotivat.
 • Nu renunțați la gândirea negativă – dacă te găsești că ai gânduri negative, atunci provoacă-te căutând argumente împotriva lor.
 • Petreceți timpul afară – a fi în aer curat, în special în natură, este de mare ajutor pentru calmarea emoțiilor. Există dovezi că trebuie să vedem orizonturi, deci dacă poți să urci un deal și să privești priveliștea, atunci fă-o.
 • Fii recunoscător – mulțumește oamenilor care au făcut lucruri frumoase pentru tine și nu uita asta.
 • Joacă cu punctele tale forte – asta înseamnă adesea să faci lucrurile care îți plac, dar, implică, de asemenea, să faci lucruri care îți sunt bune.
 • Observă lucrurile bune din viața ta- în termeni vechi, numărați-vă binecuvântările.

Această listă poate părea destul de veche, dar poate că bunicii noștri au știut un lucru sau două despre gestionarea emoțiilor pe care poate noi le-am uitat. Găsirea echilibrului potrivit pentru dvs poate ajuta la reducerea nivelului de stres și poate ajuta la combaterea depresiei.

Aplicarea rațiunii emoției

 După cum am scris mai sus, puteți schimba modul în care vă simțiți. Cheia este să fii conștient de răspunsul tău emoțional și să înțelegi ce s-ar putea afla în spatele ei.

În acest fel, puteți aplica un motiv pentru situație.

De exemplu, s-ar putea sa vă adresați câteva întrebări despre posibile cursuri de acțiune, cum ar fi :

 • Cum mă simt în legătură cu această situație ?
 • Ce cred că ar trebui să fac în această situație ?
 • Ce efect ar avea acest lucru asupra mea și asupra celorlalți?
 • Această acțiune se potrivește cu valorile mele?
 • Dacă nu, e altceva aș putea face ca să se potrivească mai bine ?
 • Mai este cineva care să mă întrebe despre asta, m-ar putea ajuta?

Acest lucru te ajută să aplici motivul unui răspuns emoțional înainte de a reacționa.

Luarea deciziilor cu emoții

Când luați decizii, vă puteți baza pe motiv, emoție sau un amestec din cele două.

Uneori, deciziile emoționale sunt văzute ca fiind luate în căldura momentului, dar emoțiile joacă un rola mai mare în majoritatea deciziilor . Dacă sunteți căsătorit, de exemplu, veți ști că o gândire considerabilă te-a dus să iei decizia dacă vrei să te căsătorești sau nu. Cu toate aceste, foarte puțini ar susține că decizia a fost luată pe baza logicii.

Cele mai bune decizii sunt luate atât prin logică, cât și prin emoție.

Dacă utilizați doar una sau alta, deciziile dvs fie nu sunt foarte echilibrate, fie nu susțin nevoile emoționale. În schimb, trebuie să vă combinați răspunsul emoțional cu considerări mai raționale.

 Puteți face acest lucru astfel :

 • Opriți-vă înainte de a vă decide, pentru a vă oferi o șansă de a gândi
 • Gândește-te cum te vei simți ca rezultat al fiecărei acțiuni posibile
 • Luați în considerare ce s-ar putea întâmpla ca rezultat și modul în care decizia dvs ar putea afecta pe alții. Ați fi mulțumit de aceste efecte?
 • Ia-ți ceva timp înainte de a lua o decizie
 • Luați în considerare decizia împotriva valorilor dvs. Se potrivește cu ele? Dacă nu, de ce?
 • Gândește-te la ce ar crede cineva pe care îl respecți despre decizia ta. Ești mulțumit de asta ?
 • În cele din urmă, luați în considerare ce s-ar întâmpla dacă toată lumea ar lua aceeași acțiune. Dacă aceasta ar fi un dezastru, atunci cel mai bine este să nu a faci.

Emoțiile sunt importante

Merită să fim conștienți de sentimentele noastre și ale altora. Oamenii extrem de inteligenți din punct de vedere emoțional fac asta tot timpul. Ca oricare alta, emoția este o abilitate care poate fi dezvoltată și care merită însușită.

 

Am învățat că oamenii vor uita ce ai spus, oamenii vor uita ce ai făcut, dar oamenii nu vor uita niciodată cum i-ai făcut să se simtă.

Maya Angelou    

 

About Gnbloglgl.Admin

Verificați

Cum lăsăm trecutul în urma noastră?

Mulți oameni cred că este imposibil să lași trecutul în urmă, dar este acesta adevărul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *