STILURI DE LEADERSHIP

 

Unul din cele mai cunoscute modele de stiluri de conducere este cel al lui Daniel Goleman. Goleman este probabil cel mai cunoscut pentru munca sa asupra inteligenței emoționale, dar a efectuat și un studiu recent asupra leadership-ului, publicat la Harvard, sub denumirea de Leadership care obține rezultate.

Pe baza unui studiu de trei ani, pe 3000 de directori, Daniel Goleman a identificat șase stiluri diferite de conducere : coercitiv,(sau impunător), ritmic( care dă ritmul), autoritar, afiliativ, democratic si coaching.

Cele șase stiluri de conducere

 

  1. Coercitiv/ Impunător

Liderii impunători cer ascultare imediată.

Într-o singură frază, acest stil este Faceți ce vă spun eu.

Acești lideri manifestă inițiativă, autocontrol și determină să reușească. Există, desigur, un timp și un loc pentru o astfel de conducere : un câmp de luptă este exemplul clasic, dar orice criză va avea nevoie de o conducere clară, calmă, impunătoare. Totuși, acest stil nu încurajează pe oricine să ia inițiativa și adesea are un efect negativ asupra modului în care se simt oameni.

  1. Ritmic – care dă ritmul

Liderii care declanșează ritmul se așteaptă la excelență și autodirecție.

Acest stil poate fi rezumat la Fă ca mine, acum .

Liderul cu acest stil conduce foarte mult prin exemplu, dar acest tip de conducere funcționează doar cu o echipă extrem de competentă și bine motivată. Acești lideri, precum cei impunători, demonstrează eforturi spre succes și inițiativă, dar în loc de autocontrol, aceștia sunt însoțiți de conștiinciozitate.

  1. Autoritar

Liderii autoritari îndreaptă oamenii spre o viziune.

Acest stil se rezumă cel mai bine la Vino cu mine .

Acești lideri sunt vizionari și este cel mai util stil atunci când este necesară o viziune nouă sau o direcție clară și este cel mai puternic pozitiv. Liderii autoritari au încredere în sine și empatie, acționând ca un catalizator al schimbării prin atragerea oamenilor în viziune și implicarea lor cu viitorul.

  1. Afiliativ

Un lider afiliativ apreciază și creează legături emoționale și armonie. Ei consideră că oamenii vin întâi.

Astfel de lideri demonstrează empatie și abilități puternice de comunicare, fiind foarte buni la construirea relațiilor. Acest stil este cel mai util atunci când o echipă a trecut printr-o experiență dificilă și trebuie să se vindece ruptura sau să dezvolte motivația. Nu este un stil orientat spre obiective, așa că oricine îl folosește va trebui să se asigure că ceilalți înțeleg că obiectivul este armonia în echipă și nu sarcini specifice.

Probabil, din această cauză nu poate fi folosit singur pentru o perioadă de timp dacă aveți nevoie să duceți la bun sfârșit.

  1. Democratic

Liderii democrați construiesc prin participare. Ei întreabă constant ce crezi ?

Astfel de lideri arată niveluri ridicate de colaborare, conducere în echipă și abilități puternice de comunicare. Acest stil de conducere funcționează bine în dezvoltarea dreptului de proprietate pentru un proiect, dar poate duce la progresul lent către atingerea obiectivelor, până la creșterea unui anumit impuls. Oricine dorește să utilizeze acest stil va trebui să se asigure că managerii seniori sunt înscriși în proces și să înțeleagă că poate fi un proces de durată.

  1. Coaching

Acești lideri dezvoltă oameni. Expresia care rezumă acest stil este încercați-l ! Liderii de coaching permit oamenilor să încerce diferite abordări pentru rezolvarea problemelor și atingerea unui obiectiv într-un mod deschis. Liderul de coaching arată niveluri ridicate de empatie, conștientizare de sine și abilități în dezvoltarea celorlalți. Un stil de coaching este util mai ales atunci când o organizație apreciază dezvoltarea personalului pe termen lung.

Dezvoltarea stilului dvs de leadership

Fiecare dintre noi are un stil e conducere preferat, de obicei cel pe care îl adoptăm în momente de stres. Una din cele mai ușoare metode de a rezolva care este acest stil, este să vezi ce fel de lucru spui atunci când ești stresat. Sunteți persoana care spune Ce credeți ? sau Bine, o vom face așa și acum ?

Cei mai eficienți lideri nu folosesc un singur stil, dar sunt capabili să se deplaseze între stiluri, alegându-l pe cel care se potrivește cel mai bine situației.

După ce cunoașteți stilul preferat, puteți începe să-i dezvoltați pe ceilalți. De exemplu, dacă ești în mod natural un lider democratic sau afiliat, s-ar putea să găsești că este dificil să iei comanda sau să acționezi rapid într-o criză. Va trebui să găsiți o modalitate de a adopta stilul impunător sau coercitiv într-un mod care să vă fie adevărat, poate cu puțin umor în comenzile dvs.

Un avantaj al examinării mai multor modele alternative de conducere este că unul sau altul îți poate

oferi o idee mai clară despre cum să te muți între stiluri. 

Un gând final…

Deși multe persoane consideră conducerea o abilitate de lucru, există o mulțime de oportunități pentru a utiliza diferite stiluri de conducere acasă.

S-ar putea ca familia ta să fie o masă de sunet mai sigură pentru încercare de idei noi decât unii dintre colegii tăi mai puțin toleranți, mai ales când experimentezi cu stiluri diferite de cel natural și, prin urmare, se simt dificil.

Cu toate acestea, perseverează, flexează-ți mușchii de conducere în situații sigure și aproape sigur te vei găsi folosind noile tale abilități în mod natural și cu încredere pe bune când ai nevoie de ele.

About Gnbloglgl.Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *