CONȘTIINȚA DE SINE

Conștiința de sine este una dintre componentele cheie ale inteligenței emoționale.

Daniel Goleman, guru al inteligenței emoționale, a identificat conștiința de sine ca fiind alcătuită din conștientizarea emoțională, autoevaluarea exactă și încrederea în sine.

Cu alte cuvinte, este vorba despre cunoașterea emoțiilor, a punctelor tale forte și a punctelor slabe și despre un puternic simț al propriei tale valori.

Oamenii care nu au conștientizare de sine găsesc o viață cu adevărat și productivă. Acest lucru poate fi dificil de depășit, deoarece multe societăți și culturi ne încurajează să ignorăm sentimentele și emoțiile noastre – „ păstrează-te calm și continuă”

Printre exemple se numără persoanele care rămân în locuri de muncă pe care le consideră neîmplinite sau le fac nemulțumite, sau în relații în care nu sunt confortabile.

Conștientizarea emoțională

Conștientizarea emoțională este o abilitate de a vă recunoaște propriile emoții și efectele lor.

Oamenii care au această abilitate vor :

  • Știi ce emoții simt la un moment dat și de ce ;
  • Înțelege legăturile dintre emoțiile lor și gândurile și acțiunile lor, inclusiv ceea ce spun;
  • Înțelege modul în care sentimentele lor vor afecta prin urmare performanțele lor; și
  • Fii ghidați în modul în care se simt după valorile lor personale.

A fi conștient de propriile emoții și de modul în care acestea îți afectează comportamentul, este crucial pentru o interacțiune eficientă cu ceilalți. Dar poate fi crucial și pentru sănătatea și bunăstarea personală. 

Trăind fără conștientizare emoțională

Unii oameni găsesc modalități de a-și masca emoțiile, mai degrabă decât de a le asculta.

Dependența de anumite comportamente este adesea legată de mascarea emoțională. Acestea includ consumul excesiv de băuturi sau mâncare, excesul de lucru, jocurile pe calculator, jocurile de noroc, exercițiile fizice și orice alte activități care distrag în mod eficient mintea.

Oamenii pot găsi dificilă auto-analiza emoțiilor lor, mai ales dacă le-au suprimat mult timp. Este dificil pentru oameni să-și recunoască cu exactitate emoțiile și chiar mai dificil să înțeleagă de ce le simt.

Cu toate acestea auto-analiza este o abilitate vitală de a învăța și dezvolta pentru o bună inteligență emoțională.

Un bun punct de plecare este să fii conștient de valorile tale, care pot fi de asemenea considerate busola morală personală. Aceste valori au o însemnătate emoțională pentru noi, ceea ce înseamnă că multe răspunsuri emoționale provin dintr-o acțiune sau eveniment care atinge acele valori.

Dacă sunteți șa curent cu valorile dvs, puteți vedea rapid de ce ați avut o reacție deosebit de emoțională la un eveniment sau persoană.

Cel mai important, puteți lua măsuri pentru a rezolva situația, cu o mai bună înțelegere a problemei.

Autoevaluarea precisă

 Înțelegerea emoțiilor proprii și ale celorlalți necesită, deasemenea, o bună înțelegere a punctelor  tale forte, a punctelor slabe, a resurselor interioare și, poate cel mai important, a limitelor tale.

Poate fi deosebit de greu să recunoști punctele slabe și limitele, mai ales dacă te afli într-un mediu de muncă competitiv și cu mișcare rapidă, dar este crucial pentru inteligența emoțională și pentru propria ta stare de bine.

Oamenii care se pricep la autoevaluare, în general, nu doar că înțeleg punctele tari și punctele slabe ale acestora, cât și arată un bun simț al umorului despre sine și limitările lor.

De obicei, sunt foarte reflectivi, învață din experiență și sunt, de asemenea, deschiși la feedback.

AVERTIZARE ! Puncte oarbe

Poate fi greu de recunoscut slăbiciunea și este posibil ca mulți oameni să fie într-o stare de negare pe care o au. Mai ales pentru cei care ocupă funcții de conducere, poate fi, de asemena, greu să obțineți feedback autentic și constructiv. Acest lucru duce șa puncte oarbe , zone problematice care sunt complet invizibile pentru persoana în cauză.

Printre punctele oarbe obișnuite identificate într-un studiu al conducătorilor superiori se numără :

  • Stabilirea de obiective nerealiste pentru sine sau organizație și având idei nerealiste despre cât de ușor ar putea fi îndeplinite sarcinile.
  • Ambiție oarbă, în care persoana trebuie sa fie dreaptă în orice moment, și
  • Muncă grea, care durează ore întregi și, care conduce la suprasolicitare.

Aceste puncte oarbe pot face oamenii foarte rezistenți la feedback, ceea ce face și mai dificilă depășirea problemei.

Soluția ?

Obțineți un obicei de a căuta feedback regulat și onest de la cei din jurul vostru – și apoi acționați asupra acestuia.

Încrederea în sine

 

Domeniul final al conștiinței de sine este încrederea în sine, având un simț puternic a propriei voastre valori de sine și nu se bazează pe ceilalți pentru evaluarea dvs.

 Persoanele cu o bună încredere în sine sunt :

  • În general capabili să se prezinte bine și adesea carismatici;
  • Pregătiți pentru a exprima opinii nepopulare și nu întotdeauna merge cu fluxul;
  • În general decisivi, să poată lua decizii bune întemeiate pe propriile valori;

 

Încrederea în sine este absolut vitală pentru performanța în muncă.

Fără posibilitatea de a spune așa cum este când este necesar și de a vă ridica pentru poziții nepopulare, este foarte greu să obțineți ceva, mai ales în perioadele grele.

În concluzie

Conștiința de sine este o parte crucială a inteligenței emoționale.

Nu este deloc întâmplător faptul că Daniel Goleman, autorul cărții Inteligența Emoțională, a identificat-o ca fiind prima dintre cele 5 competențe care alcătuiesc inteligența emoțională.

Fără conștientizarea și înțelegerea noastră și cu un sentiment de sine înrădăcinat în propriile noastre valori, este greu, dacă nu imposibil, să fim conștienți și să răspundem la emoțiile celorlalți.

 

About Gnbloglgl.Admin

Verificați

Cum lăsăm trecutul în urma noastră?

Mulți oameni cred că este imposibil să lași trecutul în urmă, dar este acesta adevărul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *