RECUNOȘTINȚA – A FI RECUNOSCĂTOR

Recunoștința este un sentiment cald de mulțumire față de lume sau față de anumite persoane. Persoana care simte recunoștință este mulțumită pentru ceea ce are și nu caută mai mult.

Din păcate, pentru mulți dintre noi, recunoștința este legată de sentimente mai complexe, poate ca urmare a faptului că trebuie să scriem scrisori de mulțumire precum un copil sau că trebuie să mulțumim pentru lucrurile pe care nu le-am dorit. Acest lucru face mai greu de stabilit atunci când recunoștința ar trebui să fie simțită sau exprimată și, de asemenea, de multe ori ne face să ne simțim ciudat decât să ne simțim recunoscători.

Deci, ce este recunoștința ?

Cuvântul “recunoștință “ provine din cuvântul latin gratus, adică plăcut sau mulțumitor.

În sensul cel mai larg, este pur și simplu un sentiment de mulțumire.

În utilizarea obișnuită, recunoștința poate fi :

Specific – recunoștința ar putea fi îndreptată către cineva sau ceva anume, care ne-a făcut ceva bine, ne-a oferit un cadou spre exemplu, sau

General – recunoștința ar putea fi un sentiment cald față de lume, sau față de o divinitate, pentru tot ce este în viață.

Momentul potrivit pentru recunoștință

Când este corect să simțim sau să exprimăm recunoștința ? Aceasta nu este doar o întrebare filozofică, din păcate, ci una care are aplicații în fiecare zi și care poate fi, de asemena, extrem de dificil de rezolvat.

Credeți că ar trebui să simțiți sau să exprimați recunoștință în următoarele situații:

  • Ați primit un cadou cu ce vă place foarte mult de la un prieten sau rudă.

Să sperăm că răspunsul este că trebuie să simțiți și să exprimați recunoștință !

  • Mătușa ta excentrică îți oferă un cadou ciudat (poate un articol vestimentar pe care nu îl vei purta niciodată sau o carte a cărei autor nu îți place ).

Cu siguranță, ar trebui să-ți exprimi recunoștința : ea ți-a făcut un cadou… Puteți să-l dați mai departe oricând. Probabil, de asemenea, ar trebui să încerci să și simți recunoștință, măcar pentru timpul petrecut în căutarea cadoului, și atenția acordată, dacă nu pentru cadou în sine.

  • Câștigi la loterie o sumă de bani.

Cui trebuie să-i fi recunoscător ? Pe de altă parte, nu puteți susține că ați meritat să câștigați la loterie, pentru că nimeni nu o face.Sentimente de recunoștință față e o lume benignă, ar merge .

  • În cursul unei interacțiuni cu banca dvs, cineva a fost de mare ajutor.

 Își făceau doar treaba, dar ți-au făcut viața mai ușoară. Din nou, sentimentul recunoștinței ar fi potrivit. Exprimarea ar fi de asemenea potrivită, deoarece poate ajuta persoana care te-a ajutat să simtă că meseria lor merită și să îi facă să o repete, cu altcineva.

  • Viața ta este frumoasă. Sunteți fericiți, aveți copii minunați și un job plin de satisfacții.

Este posibil să simți că ai câștigat acest lucru. Ați muncit din greu pentru succesul vostru și nu este nimeni căruia să îi mulțumiți decât vouă înșivă. În mod alternativ, s-ar putea să vă simțiți recunoscători pentru că munca a fost răsplătită.

Privind situațiile descrise, începe să apară o temă comună : Simțirea și exprimarea recunoștinței este grațioasă sau virtuoasă.

Cu alte cuvinte, recunoștința arată că nu iei lucrurile de la sine.

Deși în mod constant suntem îndemnați la “ meritați asta “, faptul că suntem înconjurați de oameni care spun mereu că merită mai mult, este de discutat mult.

Stima de sine și a te simți bine cu tine însuți este un lucru, dar exprimarea recunoștinței pentru lucrurile bune pe care le ai este un semn că un te aștepți ca lumea să ți-i le ofere.

 

Beneficiile recunoștinței

Cineva recunoscător este la polul opus cu cineva care simte că i se cuvine ceva de la această lume în care trăiește. Au darul de a se bucura și de a evalua ceea ce au, ceea ce îi face să răsplătească prietenii și pe cei din jurul lor.

Dar recunoștința are și mai multe beneficii practice.

Cercetările arată că persoanele recunoscătoare tind să manifeste niveluri mai ridicate de bunăstare și fericire ( cu alte cuvinte, se simt mai bine cu ei înșiși și cu viața lor ) și o mai bună sănătate mintală.

Ei pot chiar dorm mai bine. Exprimarea recunoștinței față de cei care ne-au oferit ceva, fie că este în afara bunătății inimii lor sau în linia datoriei, îi ajută să se simtă bine și să-și îmbunătățească stima de sine.

S-a dovedit că recunoștința îmbunătățește legăturile sociale și promovează mai mult comportamentul social. Aceasta face ca și alți oameni să dorească să arate recunoștință, un fenomen cunoscut sub numele de reciprocitate în amonte.

Oamenii recunoscători tind să dorească să ramburseze favorurile și nu doar persoanei care le-a făcut, ci și altor persoane. Așadar, a simți și a exprima recunoștință te ajută pe tine și pe cei din jurul tău să te simți bine și asta tinde să ducă la răspândirea sentimentelor bune mai departe.

Puțină recunoștință poate merge mult.

Mulți oameni sugerează că se simt incomozi exprimând recunoștința. Cu toate acestea, a putea spune mulțumesc frumos altora este o abilitate social puternică. Poate necesita ceva timp, în special când te gândești la motivul pentru care ești recunoscător, pentru a putea fi autentic în ceea ce spui.

Recunoștința este o abilitate care merită cultivată, o abilitate de care ai nevoie.

About Gnbloglgl.Admin

Verificați

CELE 10 PRINCIPII ALE ASCULTĂRII

Un ascultător bun va asculta nu numai ceea ce se spune, ci și ceea ce este lăsat nespus sau doar spus parțial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *