DEZVOLTAREA PERSONALĂ

Dezvoltarea personală este un proces pe tot parcursul vieții. Este o modalitate prin care oamenii își pot evalua abilitățile și calitățile, să își ia în considerare obiectivele în viață și să își stabilească obiectivele pentru a-și realiza și maximiza potențialul.

În cele ce urmează, găsiți informații care vă ajută să identificați abilitățile de care avei nevoie pentru a vă stabili obiective de viață care vă pot spori perspectivele de angajare, vă pot crește încrederea și pot duce la o viață mai satisfăcătoare și de calitate superioară. Planificați-vă să luați decizii de viață relevante, pozitive și eficiente pentru viitorul dvs pentru a permite abilitatea personală.

Deși dezvoltarea timpurie a vieții și experiențele formative timpurii în cadrul familiei, la școală, etc pot ajuta la formarea noastră ca adulți, dezvoltarea personală nu ar trebui să se oprească mai târziu în viață.

De ce este importantă dezvoltarea personală?

Există multe idei în jurul dezvoltării personale, una dintre ele fiind procesul de auto-actualizare al lui Maslow. Acesta sugerează că toți indivizii au o nevoie încorporată de dezvoltare personală care are loc printr-un proces numit auto-actualizare. Măsura în care oamenii sunt capabili să se dezvolte depinde anumite nevoi îndeplinite, iar aceste nevoi formează o ierarhie. Doar atunci când un nivel de nevoi este satisfăcut, poate fi dezvoltat unul mai mare. Cu toate acestea, pe măsură ce schimbarea se produce de-a lungul vieții, se va schimba și nivelul nevoii care motivează comportamentul cuiva.

În partea de jos a ierarhiei sunt nevoile fiziologice de bază pentru alimente, băuturi , somn, adică elementele de bază pentru supraviețuire.

În al doilea rând, sunt nevoile de siguranță și securitate, atât în sens fizic cât și economic.

În al treilea rând, se poate progresa spre satisfacerea nevoii de iubire și apartenență.

Al patrulea nivel se referă la satisfacerea nevoii de stimă de sine și de valoare.Acesta este nivelul cel mai strâns legat de auto- împuternicire.

Al cincilea nivel se referă la nevoia de a înțelege. Acest nivel include idei mai abstracte precum curiozitatea și căutarea sensului sau a scopului și o înțelegere mai profundă.

Al șaselea se referă la nevoile estetice de frumusețe, simetrie și ordine.

În cele din urmă, în vârful ierarhiei lui Maslow este nevoia de auto-actualizare. Maslow spune că toți indivizii au nevoiea de a se vedea ca fiind competenți și autonomi, de asemenea, că fiecare persoană are spațiu nelimitat pentru creștere.

Actualizarea de sine se referă la dorința pe care fiecare o are de a deveni tot ceea ce este capabil să devină. Cu alte cuvinte, se referă la împlinirea de sine și la nevoia de a atinge potențialul maxim ca ființă umană unică. Pentru Maslow, calea către auto-actualizare implică să fii în contact cu sentimentele tale, să trăiești viața pe deplin și cu concentrare totală.

Gestionarea dezvoltării dvs personale

Există o serie de pași de făcut în gestionarea dezvoltării personale.

  1. Dezvoltarea unei viziuni personale

Dezvoltarea personală poate fi pur și simplu distractivă. Cu toate acestea, majoritatea dintre noi consideră că este mai ușor să ne motivăm să învățăm și să îmbunătățim dacă avem un scop în acest sens.

Dezvoltarea viziunii personale – o idee clară despre locul în care doriți să vă aflați în câteva luni sau ani și de ce – este o parte crucială în dezvoltarea acestui scop.

  1. Planificarea dezvoltării dvs personale

După ce știi clar unde vrei să fii, poți începe să planifici cum ajungi.

Elaborarea unui plan de dezvoltare personală nu este esențial, dar face procesul de planificare mai realist.

  1. Începerea procesului de îmbunătățire – aici vom discuta mai multe într-un alt articol, sunt o serie de moduri diferite în care poți învăța și dezvolta, de aceea vom da mai multă importanță acestui punct într-un articol viitor J
  1. Înregistrarea dezvoltării dvs personale

Adesea este o idee bună să ții o evidență a dezvoltării tale personale. Notând evoluțiile cheie ale învățării și dezvoltării tale și când apar, veți putea reflecta asupra succeselor dvs la o dată ulterioară.

  1. Revizuirea planurilor de dezvoltare personală și revizuirea ca proces

Învățarea este un ciclu. Pentru o învățare mai eficientă, este important să reflectați asupra experienței dvs și să luați în considerare ceea ce ați învățat din ea. Analizarea periodică a planurilor dvs de dezvoltare personală și a activităților de dezvoltare vor continua să vă orienteze către obiectivele dvs și că obiectivele sau viziunea dvs rămân relevante pentru dvs.

About Gnbloglgl.Admin

Verificați

CUM DEPĂȘIM UN EȘEC

Cu toții avem zile și săptămâni nu tocmai bune, când nimic nu pare să meargă corect. Cu toții avem și momente în care nu reușim să realizăm ce ne-am dorit cu adevărat și ne este greu să facem față.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *