AUTO-MOTIVAȚIA

Auto-motivația este, în forma sa cea mai simplă, forța care te determină să faci lucrurile.

Totuși, tema auto-motivației este departe de a fi simplă. Oamenii pot fi motivați de multe lucruri, atât interne cât și externe, cum ar fi dorința de a face ceva, iubirea cuiva sau nevoia de bani. De obicei, motivația este rezultatul mai multor factori.

Abilitatea de a te motiva – auto-motivația – este o abilitate importantă. Auto-motivația îi determină pe oameni să continue, chiar și în fața unor situații de renunțare, să își asume oportunități și să își arate angajamentul față de ceea ce doresc să obțină.

Ce este motivația?

Motivația este ceea ce ne împinge să ne atingem obiectivele, să ne simțim mai împliniți și să ne îmbunătățim calitatea generală a vieții.

Înțelegerea și dezvoltarea auto-motivației vă poate ajuta să preluați controlul asupra multor alte aspecte ale vieții dvs.

Motivația, reprezintă unul din cele trei domenii ale abilităților personale care sunt integrate conceptului de inteligență emoțională.

Daniel Goleman, autorul mai multor cărți originale despre inteligența emoțională, a identificat patru elemente care formează motivația :

  • Conducere personală de atins, dorința de a îmbunătăți sau de a împlini anumite standarde;
  • Angajament pentru obiective personale sau organizaționale;
  • Inițiativă, pe care a definit-o drept pregătirea de a acționa asupra oportunităților
  • Optimismul, capacitatea de a continua și de a urmări obiective în fața unor neplăceri. Aceasta este cunoscută și sub numele de rezistență.

Pentru a înțelege auto-motivația , este, prin urmare, util să înțelegem mai multe despre aceste elemente individuale.

Elemente de auto-motivație

  1. Conducere personală de realizat

Te-ai putea gândi la o acțiune personală de a obține ca ambiție sau poate o împuternicire personală. Cu toate acestea, merită să ne gândim la aceasta în ceea ce privește mentalitatea.Există două tipuri de mentalitate, fixă și de creștere. Cei cu o mentalitate fixă, cred că talentul este înrădăcinat și că nu ne putem schimba nivelul de capacitate. Cei cu o stare de spirit de creștere cred că își pot îmbunătăți abilitățile prin muncă și efort.

Cercetările arată că cei care cred că se pot îmbunătăți – adică cei care au o mentalitate de creștere – sunt mult mai susceptibili să se realizeze în orice sferă ar alege. Prin urmare, o mentalitate de creștere este un element important într-o conducere personală pentru a avea succes.

Alte elemente ale acțiunii personale includ organizarea, fiind în special bună în gestionarea timpului și evitarea distragerilor.

  1. Angajamentul față de obiective

Există dovezi considerabile că stabilirea obiectivelor este importantă pentru bunăstarea noastră generală.

Dacă doriți să trăiți o viață fericită, legați-o de un obiectiv, nu de oameni sau lucruri. Albert Einstein

Pericolul mai mare pentru cei mai mulți dintre noi nu este acela că obiectivul nostru este prea mare și ne este dor de el, dar că este prea mic și îl atingem. Michelangelo

Cu siguranță are sens, că dacă nu vizați nimic, este ușor de realizat și că cei mai mulți dintre noi avem nevoie de ceva în viața noastră pentru a atinge. A conștientiza locul în care doriți să fiți și a înțelege modul în care doriți să ajungeți acolo, este o parte vitală a rămâne motivați.

  1. Inițiativa

Inițiativa este, efectiv, capacitatea de a profita de oportunități atunci când acestea apar. Este prea ușor să ezitați și atunci oportunitatea poate fi dispărută.

Cu toate acestea, vechile zicale – privește înainte și sari – și  – nebunii se grăbesc acolo unde îngerii se tem să calce – au foarte mult adevăr în ele. De asemena, este important gândiți lucrurile și să vă asigurați că luați o decizie corectă pentru dvs. Prin urmare, inițiativa poate fi considerată o combinație de curaj și un bun management al riscurilor:

  • Gestionarea riscurilor este necesară pentru a vă asigura că identificați oportunitățile potrivite de luat în considerare și că acestea au un nivel adecvat de risc pentru dvs.
  • Curajul este necesar pentru a depăși teama de necunoscut inerent în noile oportunități.
  1. Optimism sau rezistență

Optimismul este abilitatea de a privi partea strălucitoare sau de a gândi pozitiv. Rezistența este abilitatea de a reveni înapoi după o întoarcere sau de  a te păstra pozitiv în fața provocărilor.

Cele două sunt strâns legate, deși nu sunt exact același lucru. Oamenii rezistenți își folosesc capacitatea de a gândi ca o modalitate de a gestiona răspunsurile emoționale negative la evenimente. Cu alte cuvinte, folosesc gândirea pozitivă sau rațională pentru a examina și, dacă este necesar, să depășească reacțiile pe care le  înțeleg că nu pot fi complet logice. De asemena, sunt pregătiți să ceară ajutor, dacă este necesar, precum și să ofere ajutorul lor cu generozitate celorlalți care au nevoie.

Tipuri de motivație : intrinsecă și extrinsecă

Când te gândești la auto-motivație, este util să înțelegi ce te motivează să faci lucrurile.

Există două tipuri principale de motivație : intrinsecă și extrinsecă.

În forma lor simplă, vă puteți gândi la aceste două tipuri de motivație ca:

Intrinsec – legat de ceea ce vrem să facem

Extrinsec – legat de ceea ce avem de făcut.

O definiție mai detaliată este :

Intrinsec – pentru a efectua o acțiune sau sarcină bazată pe satisfacția așteptată sau percepută de a efectua acțiunea sau sarcina. Cei motivați intrinsec includ distracția,interesul și provocarea personală.

Extrinsec – pentru a efectua o acțiune sau o sarcină pentru a obține un fel de recompensă externă, inclusiv bani, putere sau note bune.

Oameni diferiți sunt motivați de lucruri diferite și în momente diferite din viața lor. Aceeași sarcină poate avea mai multe persoane motivate intrinsec și în anumite momente mai multe extrinsec, iar majoritatea sarcinilor au o combinație între cele două tipuri de motivație.

De exemplu :

Mihai lucrează pentru că trebuie să-și plătească ipoteca și să  hrănească de unul singur familia sa. Nu primește nicio satisfacție de la jobul său și nu există nicio șansă de promovare. Factorii de motivație ai lui Mihai sunt extrinseci.

Sara lucrează pentru că iubește ceea ce face, obține o satisfacție enormă și împlinirea de sine din munca ei. Ea are destui bani încât nu e nevoie să lucreze, își poate cumpăra orice oricând își dorește. Factorii de motivație ai Sarei sunt intrinseci.

În mod clar Mihai și Sara se află la poli opuși ai auto-motivației.

Totuși, majoritatea oamenilor cad undeva la mijloc. Ei trebuie să lucreze pentru a câștiga bani, dar în același timp își găsesc viața de zi cu zi răsplătitoare sau satisfăcătoare în alte moduri intrinseci – satisfacția la locul de muncă și șansa de a socializa cu colegii.

Cu toții avem tendința de a funcționa mai bine atunci când iubim ceea ce facem. Este mai ușor să ne trezim dimineața, suntem mai fericiți în munca noastră și mai fericiți în general.

Cercetările arată că acest lucru este deosebit de important atunci când suntem sub stres. Este mult mia ușor să facem față stresului și orelor lungi dacă, ne place munca.

Prin urmare, factorii de motivare intrinseci joacă un rol important în auto-motivație pentru majoritatea dintre  noi.

Importanța obligației

Ce se întâmplă dacă o sarcină nu are nici factori intrinseci, nici extrinseci?

Concluzia evidentă este că este puțin probabil să o facem, pentru că nu ar avea rost.

Știm cu toții că nu funcționează așa. Există o problemă suplimentară : sentimentele de obligație. Factorii obligațiilor nu sunt stricți intrinseci sau extrinseci, dar pot fi totuși foarte puternici.

Obligația vine din etica personală și simțul datoriei, ceea ce este corect și ceea ce este rău.

S-ar putea să vă simțiți obligat să mergeți la o petrecere, deoarece ați fost invitat de cineva cunoscut – nu veți avea niciun beneficiu extrinsec sau intrinsec evident pentru dvs, dar vă puteți face griji că veți supăra sau jigni prietenul dacă nu mergeți.

Cu toate acestea, este mai probabil să vă bucurați de petrecere, dacă mergeți cu o atitudine pozitivă și deschisă, așteptându-vă să fie distractiv.

La aceasta se adaugă un motivator intrinsec : distracție și plăcere.

Cu pași mărunți….

Deveniți motivați de la sine sau chiar îmbunătățiți puțin motivația de sine, dar nu se va întâmpla peste noapte.

Există multe abilități implicate și nu vă puteți aștepta să le dezvoltați pe toate instantaneu. Cu toate acestea, o mai bună înțelegere a elementelor motivației, în special modul în care acestea se potrivesc, ar trebui să vă ajute să vă creșteți abilitățile.

Amintiți-vă doar, Roma nu a fost construită într-o zi, gândiți-vă să faceți progrese pe o perioadă lungă de timp și cu pași mici.

About Gnbloglgl.Admin

Verificați

CUM DEPĂȘIM UN EȘEC

Cu toții avem zile și săptămâni nu tocmai bune, când nimic nu pare să meargă corect. Cu toții avem și momente în care nu reușim să realizăm ce ne-am dorit cu adevărat și ne este greu să facem față.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *