ACȚIUNE SAU PANICĂ ?

Punctele de bază:

 1. Nu lăsa frica să se instaleze
 2. Gândește, analizează, planifică
 3. Filtrează informația
 4. Nu participa
 5. Antrenează-te
 6. Acționează
 7. Contribuie
 8. Cere ajutorul

Primim foarte multe întrebări în perioada aceasta:

-Ce facem cu afacerea noastră?

-Ce se întâmplă mai exact? Vine criza?

-Cum facem să nu pierdem (mult) în această perioadă?

Da, este o tranziție mare, o schimbare. Putem evita această perioadă? Nu.

Putem găsi variante pentru a trece cu bine peste această perioadă? Da!

Haideți să descoperim împreună punctele esențiale de care trebuie să ținem cont atunci când lumea pare că s-a întors la 180 de grade.

În primul rând trebuie să rămânem cât mai calmi pentru a înțelege situația în care ne aflăm (la nivel micro dar mai ales macro). Dacă ne concentrăm pe exterior, la nivel psihologic, ne destabilizăm pentru că în noi își fac loc diverse sentimente negative… iar asta nu ne face bine deloc.

Aceste lucruri sunt desprinse din situații dificile reale și sigur te vor ajuta și pe tine să poți lua cele mai bune decizii atunci când vei avea nevoie. Acum sau în viitor…

1. Nu lăsa frica să se instaleze

Nu este ușor nici de spus, nici de făcut. Însă totul este posibil. Suntem perfect conștienți că nu putem controla situațiile la nivel macro, însă în continuare controlăm ceea ce facem fiecare dintre noi.
În momentul în care în om se instalează sentimentul de frică la nivel celular și chimic se întâmplă multe lucruri care afectează sistemul imunitar, ceea ce nu este de dorit.

Pe scurt, frica declanșează un anumit stimul, mai exact cortizonul (hormonul stresului) ce afectează negativ corpul și diminuează capacitățile cognitive. Haide-ți să evităm aceste lucruri și să acționăm rațional folosindu-ne de punctul 2.

2. Gândește, analizează, planifică

În primul rând ne gândim că nu suntem nici singurii și nici primii care trec prin situația respectivă. Care este cea mai bună variantă pe care o putem lua? Analizăm circumstanțele și planificăm RoadMap-ul. Dacă datele problemei s-au schimbat, vom adapta planul nostru exact cum face GPS-ul când întâlnește un obstacol neprevăzut inițial. Reconfigurare traseu. Aceeași destinație, dar pe un alt drum!

3. Filtrează informația

Bineînțeles că în prezent este mai greu să filtrăm informația. Fake News dintr-o parte, informații parțial adevărate din altă parte, toată lumea distribuie noutățile, iar prin mintea fiecăruia e nevoie să treacă mai multe informații decât avem nevoie. Cel mai bine este să ne informăm cu măsură și doar din surse oficiale. Prea multe informații din exterior ne vor distrage de la activitățile de bază și ne vor afecta productivitatea și creativitatea!

4. Nu participa

Dacă nu ai găsit cea mai bună soluție la provocarea prezentă cel mai bine ar fi să nu răspândești în continuare frica și panica. Dacă alimentezi un News Feed plin de lucruri negative, vei afecta cu siguranță negativ gândurile celorlalți. Sfatul nostru: Promovează soluțiile, nu problemele.

5. Antrenează-te

 • Și nu ne referim doar la sport! Ci pe toate planurile:
 • Antrenează-ți mintea.
 • Antrenează-ți corpul.
 • Ai grijă de sufletul tău.

Caută soluții alternative la toate activitățile ce le făceai în mod normal. Cu siguranță există o altă variantă de a lucra, de a face mișcare etc.
Cu siguranță sunt cărți în bibliotecă care nu au fost citite, jocuri de perspicacitate pe care nu le-ai mai luat în seamă de mult, exerciții fizice noi pe care le poți face chiar în camera ta. Și lista poate continua!

6. Acționează

Mintea memorează acțiunea!

Aici este vorba de practică și se leagă de punctele anterioare. Indiferent de rezultatul acțiunii făcute de tine, fiind o nouă provocare străduiește-te să aplici tot ceea ce știi mai bine. Este posibil să iasă foarte bine, este posibil ca unele rezultate să nu fie favorabile însă dacă ai făcut tot ceea ce ținea de tine trebuie să fii mulțumit și recunoscător. Din orice acțiune învățăm și ne îmbunătățim acuratețea cu care luăm deciziile, nu trebuie să așteptăm momentul ideal.

 • Diferența dintre școală și viață este următoarea:
 • În școală se învață lecția, iar la final se dă testul.
 • În viață se dă testul, iar la final se învață lecția.

7. Contribuie

Este de departe un punct foarte important. Nu poți oferi dacă nu ai, așa că după toate aceste puncte oferă sprijin pentru cei din jurul tău. Cum putem face asta?

În primul rând transmite un gând bun, întreabă dacă poți oferi suportul tău și dacă experiențele tale pot ajuta. Recomandăm întâlnirile de grup în online, sunt cele mai eficiente! Momentele de împărtășire și de brainstorming pot aduce stări foarte bune și soluții diverse la probleme, trebuie doar să facem pași în direcția respectivă.

About Gnbloglgl.Admin

Verificați

CUM DEPĂȘIM UN EȘEC

Cu toții avem zile și săptămâni nu tocmai bune, când nimic nu pare să meargă corect. Cu toții avem și momente în care nu reușim să realizăm ce ne-am dorit cu adevărat și ne este greu să facem față.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *